Blog
19
03
2016

Goji berries ή αλλιώς τα μούρα της ευτυχίας

Από dimitranaskari 0

Παρά το σχετικά μικροσκοπικό τους μέγεθος, τα γκότζι μπέρις (Goji berries) είναι φορτωμένα με έναν εντυπωσιακό αριθμό ευεργετικών για την υγεία μας ιδιοτήτων. Οι μικροί αυτοί καρποί με το έντονο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα, που αναφέρονται και συχνά ως μούρα της ευτυχίας, είναι μαλακοί, έχουν γεύση παρόμοια με αυτή της σταφίδας, ενώ μπορούν να φαγωθούν ωμοί ή αποξηραμένοι.

Ακόμα και αν ακόμη δεν τους έχετε δοκιμάσει, σίγουρα έχετε ακούσει πολλά. Φαίνεται ότι μέσα σε λίγα χρόνια τα γκότζι έχουν γίνει η νέα διατροφική τρέλα των απανταχού οπαδών της υγιεινής διατροφής και όχι μόνο. Ήδη γνωστά στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική τα τελευταία … 5.000 χρόνια, αναφέρονται στα αρχαία ιατρικά κείμενα ως εξαιρετικά τονωτικά για τα μάτια, το συκώτι και τα νεφρά.

Χάρη στις διάφορες φυτοστερόλες, που περιέχουν, όπως την αντιφλεγμονώδη Β-σιτοστερόλη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, να προστατεύσουν από τις καρδιακές παθήσεις, αλλά να συμβάλουν και στη σεξουαλική ευρωστία.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες. Σκεφτείτε ότι περιέχουν 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, περισσότερη Β-καροτίνη και από το καρότο, βιταμίνη Eπερισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, καθώς και μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης, κάτι ασυνήθιστο για φρούτο.

Προστατεύουν τα μάτια και την όρασή μας. Καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, κυρίως καροτενοειδή όπως καροτίνη Β και ζεαξανθίνη, προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και βελτιώνουν την όραση.

Χάρη στα 18 αμινοξέα, που περιέχουν, μεταξύ των οποίων και τα 8 που θεωρούνται απαραίτητα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μυών, ενώ προλαβαίνουν συχνά συμπτώματα κόπωσης και εξάντλησης.

Περιέχουν μεγάλο ποσοστό πολυσακχαριτών, που ρυθμίζουν τη λειτουργία της υπόφυσης και την έκκριση μιας ορμόνης που καθυστερεί τη γήρανση. Δεν είναι τυχαίο που συχνά αναφέρονται και ως το ελιξήριο της νεότητας.

Είναι, λοιπόν, δυνατό να τα παραλείψουμε από το καθημερινό μας πρόγραμμα. Μπορούμε να τα προσθέσουμε αντί για σταφίδες, στο γιαούρτι μας ή στα δημητριακά μας ή και να τα απολαύσουμε σκέτα. Εσείς πώς τα προτιμάτε;

[twitter-follow screen_name=’modusvivendi_gr’ button_color=’grey’]

Συντάκτης: dimitranaskari

Comment
0

Leave a reply