Blog
20
02
2012

Προστατέψτε τα μάτια σας από τον υπολογιστή

Από dimitranaskari 0

Μήπως τα μάτια σας βλέπουν αστράκια; Ναι, ναι δεν κάνουμε καθόλου πλάκα. Μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μας όλοι πάνω από 8 ώρες φαίνεται πως όχι μόνο η μέση και ο αυχένας μας επιβαρύνεται, αλλά και τα μάτια μας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να ξεκουράζουμε τα μάτια μας.

Να τώρα που διαβάζετε αυτό το κείμενο, σταματήστε και απομακρύνετε το βλέμμα σας μακρυά από τον υπολογιστή. Το κάνατε; Και όμως, πρέπει να κάνουμε συχνά διαλείμματα από την οθόνη τουλάχιστον κάθε 15 λεπτά, αν όχι συχνότερα. Μια καλή εξάσκηση είναι να κοιτάτε κάτι από κοντά και μετά κάτι από μακρυά για να δουλέψετε το βάθος και την προοπτική. Ιδανικά είναι να κοιτάξετε έξω από το παράθυρο και να εστιάσετε σε κάτι που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση.

Φωτό: markrabo (Flickr)

Μην ξεχνάτε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια! Μπροστά στον υπολογιστή έχουμε την τάση να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια 5 φορές λιγότερο από το κανονικό. Eίναι σημαντικό να το κάνουμε, καθώς έτσι υγραίνονται και μπορούν να δουλέψουν καλύτερα.

Κάντε ασκήσεις ματιών. Όσο αστείο και αν ακούγεται μπορούν να βοηθήσουν εξαιρετικά. Κάντε κύκλους με τα μάτια, ακολουθήστε κάτι με το βλέμμα σας, και ανοιγοκλείστε τα πολλές φορές.

Χρησιμοποιήστε φυσικό ορό, αυτές τις σταγόνες που μπορούν να δώσουν στα μάτια την υγρασία και την ξεκούραση που χρειάζονται. Δύο με τρεις φορές την ημέρα, ανάλογα δηλαδή με το πόσο ξεραίνονται τα μάτια σας.

Πιείτε πολύ νερό και αποφύγετε τους πολλούς καφέδες, η καφεΐνη ξεραίνει αρκετά τους βολβούς των ματιών μας. Μια ισορροπημένη διατροφή, με τροφές πλούσιες σε λουτεΐνη, βοηθάει την υγεία των ματιών μας.

Τέλος,  μην ξεχνάτε να κάνετε πραγματικά διαλείμματα. Βγείτε εξω να πάρετε καθαρό αέρα, μιλήστε με συναδέλφους σας. Θα βοηθήσει όχι μόνο τα μάτια σας, αλλά και το σώμα και την ψυχολογία σας.

[twitter-follow screen_name=’modusvivendi_gr’ button_color=’grey’]

Συντάκτης: dimitranaskari

Comment
0

Leave a reply