Blog
19
01
2011

Ποιος ήταν ο Joseph Pilates;

Από dimitranaskari 0

Συχνά με ρωτούν ποιος είναι ο Joseph Pilates; και τι το ιδιαίτερο έχει η μέθοδος του; ποια η διαφορά του από τη yoga; Η αλήθεια είναι ότι η μέθοδός του είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, δεν συγκρίνεται ούτε με την κλασική γυμναστική ούτε με τη yoga και ούτε κατά διάνοια με τα όργανα των γυμναστηρίων!

Έχει παντρέψει ό,τι μέσο είχε στην εποχή του (1883-1964),  yoga, body building, kung fu και όταν άνοιξε το studio στην Νέα Υόρκη,  ενσωμάτωσε και τις ασκήσεις του μπαλέτου. Αλλά όχι, δεν είναι τίποτα απ’ όλα αυτά, η μανία μας να τον καταχωρίσουμε κάπου, ευτυχώς δεν αγγίζει την δουλειά του!

Ένας χαρισματικός άνθρωπος και, κατά πάσα πιθανότητα, πολύ οργανωτικός με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας στην παιδική του ηλικία, όπως άσθμα, ραχίτιδα, ρευματικό πυρετό. Κατάρα; σίγουρα όχι για τον ίδιο, αυτά ήταν, άλλωστε, το κίνητρό του, για να αφιερωθεί στη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης.

Δεινός σκιέρ, ασχολήθηκε με το body building,  ήταν γυμναστής, δύτης, μποξέρ και  performer σε τσίρκο! Όταν πήγε στην Αγγλία το 1912, εκπαίδευε τους αστυνομικούς της  Scotland Yard  στην αυτοάμυνα. Τυχαίο; δεν νομίζω.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=oAKf77cbYu8]

Οργάνωσε ένα σύστημα από ασκήσεις με βάση την ανατομία και τι χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει σωστά. Πίστευε ότι ο νέος τρόπος ζωής, η κακή στάση του σώματος και ο λάθος τρόπος αναπνοής δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο ίδιο μας το σώμα. Eίχε μελετήσει καλά το μυοσκελετικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού για να μπορέσει να το στηρίξει.

Άλλωστε, κάθε ασκούμενος  στο σύστημά του το καταλαβαίνει αυτό σχεδόν από την πρώτη στιγμή, πώς, δηλαδή, σχεδόν δια μαγείας μια απλή άσκηση πλάτης πάνω στην μπάλα ανοίγει τους ώμους, πώς ξυπνάς ένα πρωί και ανακαλύπτεις στον καθρέφτη ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να κρατήσεις τον κορμό σου επιτέλους ίσιο.

Συντάκτης: dimitranaskari

Comment
0

Leave a reply