Blog
14
09
2011

Η τεχνολογία βλάπτει σοβαρά την υγεία

Από dimitranaskari 0

Mπορεί τα κινητά τηλέφωνα, οι φορητοί υπολογιστές και κάθε είδους tablets να γίνονται όλο και πιο μικρά, πιο ελαφριά και πιο εύχρηστα, αλλά με μάλλον “καταστρεπτικές” συνέπειες για την υγεία μας, όπως αναφέρει στους New York Times ο καθηγητής εργονομίας, Alan Hedge του Cornell University. Παρατηρήστε σε ένα πλοίο ή σε ένα αεροδρόμιο τις συχνά  άβολες και αφύσικες στάσεις του σώματος που παίρνουμε για να χρησιμοποιήσουμε όλες τις παραπάνω συσκευές.

Παλαιότερα είχαμε να ανησυχήσουμε για τα κουρασμένα μας μάτια και για την καθιστική ζωή, που μας  επέβαλαν οι desktop υπολογιστές μας, αλλά είχαμε τη δυνατότητα να τους τοποθετήσουμε στη θέση που μας βόλευε καλύτερα. Τώρα με τη χρήση των laptops έχουμε να κάνουμε με προβλήματα στον αυχένα, τον καρπό, τη μέση, την πλάτη κ.ο.κ. Επαναλαμβανόμενες κινήσεις επιβαρύνουν τις αρθρώσεις με την κατάχρηση των ίδιων μυών και τενόντων.

Οι φορητοί υπολογιστές δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα, καθώς το πληκτρολόγιο και η οθόνη είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με αποτέλεσμα όταν βρει κανείς την ιδανική θέση για να πληκτρολογήσει σωστά, η οθόνη μπορεί να μην είναι στην κατάλληλη θέση ή και το αντίστροφο. Μια λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να χρησιμοποιήσουμε μία εξωτερική οθόνη ή εξωτερικό πληκτρολόγιο.

Επίσης, τα touch screens, κάθε είδους οθόνες αφής επιβαρύνουν εξαιρετικά τα δάκτυλα και δεν θα πρέπει, σύμφωνα με τον Alan Hedge, να χρησιμοποιούνται για να πληκτρολογούμε μεγάλα κείμενα. Για να μην μιλήσουμε για τα video games και τα controllers τους που καταστρέφουν τα δάκτυλα και τον αντίχειρα ειδικά, που είναι πιο ευαίσθητος από τα άλλα δάκτυλα, καθώς έχει 2 κόκκαλα αντί για 3.

Μπορεί η τεχνολογία να διευκολύνει πολλές φορές την καθημερινότητά μας, αλλά όχι πάντα με τον καλύτερο τρόπο για την υγεία μας. Μπορεί να μην μπορούμε να την αποφύγουμε, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα.

[twitter-follow screen_name=’modusvivendi_gr’ button_color=’grey’]

Συντάκτης: dimitranaskari

Comment
0

Leave a reply