Blog
06
03
2012

Η ζωή πριν το ψυγείο

Από dimitranaskari 0

Πώς ζούσαμε πριν από το ηλεκτρικό ψυγείο; Και μην μου πείτε με το ψυγείο πάγου. Εννοώ πώς διατηρούσαμε το φαγητό πριν η τεχνολογία, παλαιά και νέα, μας βοηθήσει με τη συντήρηση των τροφίμων. Ο Κορεάτης designer Jihyum Ryou βάλθηκε να μας μάθει ή να μας ξαναθυμίσει τους τρόπους και τις συνθήκες εκείνες με τις οποίες μπορούμε να συντηρούμε φυσικά και οικολογικά τρόφιμα, λαχανικά και φρούτα, έτσι όπως το κάναμε παλιά.

Στο project του “Save Food from the Fridge” (“Σώστε το φαγητό από το ψυγείο”) δημιουργεί ξανά από την αρχή τις συνθήκες της προφορικής αυτής παράδοσης με μια βέβαια πιο arty και καλλιτεχνική ματιά. Εστιάζει στη συντήρηση τροφίμων με μια σειρά ‘έξυπνων eco-friendly’ αντικειμένων σχεδιασμένων έτσι ώστε να αποφεύγεται κάθε σπατάλη.

Η συμβίωση των μήλων με τις πατάτες

Συγκεκριμένα, ο Ryou τοποθετεί μαζί μήλα και πατάτες, καθώς τα μήλα εκλύουν μεγάλη ποσότητα αιθυλένιου, που επιταχύνει την ωρίμανση (άρα και το σάπισμα) όλων των άλλων φρούτων που βρίσκονται κοντά, αλλά όταν βρίσκονται δίπλα σε πατάτες τις αποτρέπουν από το να βγάζουν τα γνωστά τους βλαστάρια.

Σε κάθετη θέση

Για τα λαχανικά που έχουν ρίζες στο χώμα δημιούργησε ένα ράφι με άμμο που βοηθά να διατηρείται η σωστή υγρασία και τα τοποθετεί σε κάθετη θέση για να παραμένουν φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα.

Η σωστή υγρασία

Κάτω από λαχανικά, όπως κολοκύθια, μελιτζάνες, αγγούρια τοποθετεί ένα δοχείο με νερό που τα βοηθά να ‘υγραίνονται’ τους και, έτσι, να παραμένουν φρέσκα.

Πόσο φρέσκα είναι τα αβγά;

Ακόμη και για τα αβγά υπάρχει λύση να διατηρηθούν εκτός ψυγείου και να μην απορροφήσουν τις οσμές των υπολοίπων τροφίμων. Και για να τσεκάρει κανείς πόσο φρέσκα είναι, δεν έχει παρά να τα βυθίσει σε νερό. Όσο πιο φρέσκα είναι, τόσο πιο πολύ βυθίζονται.

Στεγνά μπαχαρικά

Τέλος, όλοι μας θέλουμε να παραμένουν στεγνά τα μπαχαρικά μας και να μην δημιουργούνται ‘κόμποι’. Η λύση απλή: τοποθετούμε άμμο στο πάνω μέρος των γυάλινων δοχείων που τα φυλάσσουμε για να απορροφά την υγρασία.

Τελικά δεν φαντάζει και τόσο δύσκολο…

[twitter-follow screen_name=’modusvivendi_gr’ button_color=’grey’]

Συντάκτης: dimitranaskari

Comment
0

Leave a reply