Blog
04
07
2011

Τι γνωρίζετε για τη διατροφή μας; Μέρος Α’

Από dimitranaskari 0

Πολλά λέγονται και ακόμη περισσότερα γράφονται για τη διατροφή μας, αλλά μερικά από τα παρακάτω στοιχεία πραγματικά θα σας εκπλήξουν:

  • Γνωρίζετε ότι ο τρόπος που κόβετε τα λαχανικά επηρεάζει τα θρεπτικά τους συστατικά; Όσο πιο λεπτά κόβει κανείς τα λαχανικά, τόσο περισσότερο εκτίθενται στον αέρα και στην ατμόσφαιρα, γεγονός που τα κάνει να χάνουν πολλές από τις βιταμίνες και τα θρεπτικά τους συστατικά, όταν μαγειρεύονται. Αντίθετα το να τα κόβει κανείς σε μεγάλα κομμάτια τα βοηθάει να διατηρούν τις θρεπτικές τους ιδιότητες κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
  • Γνωρίζετε ότι η διαθεσή μας επηρεάζει τη γεύση μας και συγκεκριμένα τους γευστικούς μας κάλυκες; Η κακή μας διάθεση, όντως, μάς κάνει να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες ανθυγιεινών φαγητών, ενώ όταν είμαστε ευδιάθετοι, ακολουθούμε μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
  • Γνωρίζετε ότι αφήνοντας μερικές τροφές να ξεκουραστούν πριν τις μαγειρέψετε μπορεί να εκτοξεύσει τη διατροφική τους αξία; Κι όμως, όταν κόψετε συγκεκριμένα λαχανικά, όπως σκόρδο, κρεμμύδι, πράσο, κουνουπίδι, είναι καλό να περιμένετε 10 λεπτά πριν τα μαγειρέψετε. Αυτός ο χρόνος τα βοηθάει να κρατήσουν τα θρεπτικά συστατικά τους και να μην τα χάσουν στο μαγείρεμα.

  • Γνωρίζετε ότι το περισσότερο αλάτι (νάτριο) το παίρνουμε από συσκευασμένες τροφές; Μόνο το 10% της καθημερινής μας πρόσληψης νάτριου προέρχεται από το γνωστό μας επιτραπέζιο αλάτι. Μεγάλες ποσότητες νατρίου κρύβονται σε επεξεργασμένες τροφές, όπως καπνιστά κρέατα, και έτοιμες συσκευασίες, όπως το cottage cheese,  του οποίου μάλιστα μία κούπα  περιλαμβάνει την ίδια ποσότητα αλατιού όσο με 2 hot dogs. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην  καθημερινή πρόσληψη αλατιού και δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2300 mg, καθώς το αλάτι είναι υπεύθυνο για την αύξηση της πίεσης στο αίμα, που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιολογικά προβλήματα.
  • Γνωρίζετε ότι το μαγείρεμα μερικών λαχανικών στο φούρνο μικροκυμάτων αυξάνει την αντιοξειδωτική τους δράση; Σίγουρα ο φούρνος μικροκυμάτων δεν είναι η πιο υγιεινή λύση για το μαγειρεμά μας, όμως μερικά λαχανικά, όπως το σπανάκι και τα καρότα, εκτοξεύουν την αντιοξειδωτική τους δράση από το ξαφνικό και έντονο κύμα ζέστης του φούρνου.

[twitter-follow screen_name=’modusvivendi_gr’ button_color=’grey’]

Συντάκτης: dimitranaskari

Comment
0

Leave a reply